nasze

Menu

zamówienia telefoniczne
32 765 77 77 667 65 77 77

 

W naszym menu można znaleźć nie tylko prawdziwie włoską pizzę według sprawdzonej receptury, ale i przeróżne makarony, risotto, sałatki, bagietki, kanapki, przekąski, dania obiadowe oraz desery.

Posiłki smaczne, obfite i na każdą kieszeń.

PizzeDaniaBagietkiMakaronyPrzekąskiSałatkiDesery i napojePiwa i wina

dania zawierają alergeny pokarmowe

włoskie

Pizze

 


*Dania zawierają alergeny
*opakowanie na wynos 1zł

klasyczne

Dania

 


*Dania zawierają alergeny
*opakowanie na wynos 1zł

smaczne

Bagietki i Zapiekanki

 


*Dania zawierają alergeny
*opakowanie na wynos 1zł

różne

Makarony

 


*Dania zawierają alergeny
*opakowanie na wynos 1zł

przystawki

Przekąski

 


*Dania zawierają alergeny
*opakowanie na wynos 1zł

lekkie

Sałatki


*Dania zawierają alergeny
*opakowanie na wynos 1zł

Desery i Napoje

 


*Dania zawierają alergeny

Piwa i Wina

 


*Zawierają alergeny

Alergeny pokarmowe

Mleko krowie, kozie, owcze

Mleko krowie, a dokładnie białka mleka krowiego (często alergia na mleko jest mylona z nietolerancja laktozy – cukru mlecznego występującego w mleku). Niestety osoby cierpiące na alergię często uczulone są również na mleko kozie lub owcze. Z diety musimy wykluczyć również produkty mleczne czyli kefiry, jogurty, maślanki, sery itp. Zwróćmy uwagę na słodycze, które przeważnie zawierają mleko w proszku (np. czekolada).


JAJA KURZE (BIAŁKO, ŻÓŁTKO)

Jaja kurze. W tym przypadku częściej niż żółtko uczula białko. Gotowanie, pieczenie czy zamrażanie nie zmniejsza właściwości uczulających jajek. Do diety czasami można włączyć jaja przepiórcze, ale równiez należy sprawdzić jak na nie reagujemy.


PSZENICA, RYŻ (GLUTEN)

Gluten, to nazwa zbiorowa dla grupy białek występujących w zbożach (jęczmień, pszenica, żyto, owies).

Osoby uczulone na gluten (czyli cierpiący na celiakię) muszą wystrzegać się produktów, w których są wyżej wymienione zboża (chleb, słodycze, makarony, kasza manna, ale również mięso głównie paczkowane, przetwory rybne, lody, keczupy, majonezy, przyprawy a nawet suszone owoce).


DORSZ, TUŃCZYK, WĘGORZ, OWOCE MORZA

Ryby. Przyjmuje się, że najczęściej reakcja alergiczna dotyczyć może jedynie kilku gatunków ryby (wśród popularnych na naszym stole ryb bardzo często uczula dorsz). Co prawda wysoka temperatura nie likwiduje alergenów zawartych w mięsie ryby jednak alergie występują częściej po spożyciu surowej lub krótko smażonej ryby, a konserwy rybne uczulają rzadziej niż ryby świeże. Co ważne jako paszę dla zwierząt domowych często używa się produktów na bazie mączki rybnej, co również może być szkodliwe dla alergika.

Skorupiaki czyli raki, homary, kraby czy langusty. Mają duży potencjał alergizujący. Alergeny zawarte w mięsie skorupiaków są odporne na wysokie temperatury. W skrajnych przypadkach do reakcji uczuleniowej może dojść również wdychając zapach podczas gotowania.

Mięczaki, takie jak małże, kalmary, ostrygi, ślimaki oraz ośmiornice. Są dość rzadko spotykanym czynnikiem wywołującym alergie, jednak trafiły na listę silnych alergenów ponieważ charakteryzują się silnymi objawami klinicznymi aż do zagrażających życiu.


ORZESZKI ZIEMNE, ARACHIDOWE, SŁONECZNIK

Orzechy. Uczulenie na nie towarzyszy nam przeważnie przez całe życie. Warto jednak wiedzieć, że alergeny orzechów mogą ulegać zniszczeniu podczas gotowania. Niebezpieczne jest natomiast prażenie orzeszków, bo może powodować powstanie nowych alergenów. Do najbardziej uczulających zaliczamy popularne orzeszki ziemne i arachidowe. Również często spotykane jako dodatki do równych produktów (np. słodycze).


MIĘSO, WOŁOWINA, WIEPRZOWINA

Mięso również jest dość częstym alergenem. Najczęściej uczula wołowina i wieprzowina, a najmniej mięso z królika, indyka, jagnięcia. Ale uwaga! Jeśli jest się uczulonym np. na sierść królika, można odchorować także zjedzenie mięsa z tego zwierzęcia.


SELER, ZIEMNIAKI, MARCHEW, POMIDOR

Seler. Należy do najczęściej uczulających warzyw. Na tego typu uczulenie najbardziej narażone są osoby dorosłe. Rośliny z tej samej rodziny, czyli marchewka, pietruszka lub koper włoski powodują występowanie reakcji krzyżowych.


SIARKA (BANANY, BRZOSKWINIE, CZEREŚNIE, GRUSZKA, JABŁKO)

Dwutlenek siarki. Siarczyny występują najczęściej jako środki konserwujące czy antyutleniające. U niektórych ludzi podaż siarczynów wraz z pożywieniem może nawet wywołać zagrażające życiu reakcje nietolerancji. Spotkać je możemy np. w suszonych owocach, wyrobach ziemniaczanych czy winie.


SOJA (ROŚLINY STRĄCZKOWE, FASOLA, GROCH, SOCZEWICA)


ŁUBIN, GORCZYCA (MUSZTARDA), ZIARNO SEZAMOWE